Πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα

2013-04-25 23:43

 

 

Πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα

Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού και εφαρμόζεται συχνά σε πολλά είδη. Είναι σχετικά εύκολη και γρήγορη μέθοδος και δίνει φυτά που διατηρούν τους ακριβείς χαρακτήρες του μητρικού φυτού, δηλαδή του φυτού από το οποίο κόπηκε το μόσχευμα. Μόσχευμα είναι τμήμα βλαστού, ποώδες ή ξυλοποιημένο ή κομμάτι φύλλου που τοποθετείται κάτω από κατάλληλες συνθήκες για να βγάλει ρίζες και να γίνει ένα αυτοδύναμο φυτό.

Είναι μια σχετικά απλή τεχνική που δεν χρειάζεται ειδική δεξιοτεχνία όπως ο εμβολιασμός. Για τη ριζοβολία των μοσχευμάτων χρειάζονται οι κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτισμού που μπορούν να δοθούν και με απλά μέσα. Όπως ψεκασμός των μοσχευμάτων με πολύ λεπτές σταγόνες νερού (υδρονέφωση) , ορμόνες ριζοβολίας κ.λπ. για να γίνεται γρήγορα η παραγωγή των μοσχευμάτων και να είναι τα φυτά που θα αναπτυχθούν πολύ καλής ποιότητας .

Μειονέκτημα της μεθόδου είναι η μετάδοση ασθενειών που τυχόν υπάρχουν στο μητρικό φυτό.

Τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται για τον πολλαπλασιασμό φυτών διακρίνονται σε ποώδη, ξυλώδη ή ημιξυλώδη και μοσχεύματα φύλλων.

Τα ποώδη μοσχεύματα είναι συνήθως τρυφερές κορυφές βλαστών με μήκος 8 - 10 cm, που στο κατώτερο τμήμα αφαιρούνται τα φύλλα ενώ στο ανώτερο διατηρούνται.

Τα ξυλώδη μοσχεύματα είναι ξυλοποιημένοι ή ημιξυλοποιημένοι βλαστοί με διάμετρο 0,5 - 2 cm και μήκος 10 - 30 cm, που κόβονται και τοποθετούνται για ριζοβολία άνοιξη ή φθινόπωρο είτε στο ύπαιθρο είτε σε εγκαταστάσεις όπως παραπάνω. Έτσι πολλαπλασιάζονται πολλοί καλλωπιστικοί θάμνοι και δέντρα.

Τα μοσχεύματα φύλλων είναι τμήματα από φύλλο ή ολόκληρα φύλλα μερικών ειδών που έχουν την ικανότητα να παράγουν ρίζες και βλαστούς αν τοποθετηθούν στις κατάλληλες συνθήκες . Το φύλλο ή το τμήμα του φύλλου δεν αποτελεί μέρος του νέου φυτού . Χρησιμοποιούνται στον πολλαπλασιασμό της βιγκόνιας, σαιντπώλιας , σανσεβιέριας και άλλων.

Μερικά είδη αναπτύσσουν ρίζες στα μοσχεύματα φύλλων αλλά όχι βλαστούς (φίκος, φιλόδενδρο κ.α.) . Σ' αυτή την περίπτωση μαζί με το φύλλο και το μίσχο του, κόβεται και τεμάχιο βλαστού οπότε από τον πλάγιο οφθαλμό στη βάση του μίσχου του φύλλου αναπτύσσεται ο νέος βλαστός.

Ας πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε ένα φυτό με μοσχεύματα.

Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας.

Γλάστρα – Μπουκάλι πλαστικό( κομμένο στην  μέση)

Χώμα – Αναλόγως πάντα το μόσχευμα  ( Άμμος ποταμίσια , τύρφη , πετροβάμβακας  ή χαλίκι (όχι μεγαλύτερο από 3mm)

Ορμόνη ριζοβολίας  ( βοηθάει το μόσχευμα να πετάξει  ριζίδια).
 

Έχοντας καταλήξει  στα δέντρα τα οποία θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε  επιλέγουμε τα μοσχεύματα μας.
Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε  υλικό που είναι, υγιές  με  σταθερή ανάπτυξη. Για τα περισσότερα δέντρα και θάμνους , ένα κομμάτι που είναι από 5 έως 10 εκατοστά  αφαιρείται από το μητρικό φυτό,  τα  κάτω φύλλα αφαιρούνται προσεκτικά, μέχρι περίπου στη μέση κατά μήκος της κοπής. Μπορεί να εισαχθεί αμέσως στην  ορμόνη  ριζοβολίας η οποία  θα βελτιώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία:

Βρέχουμε  το κάτω άκρο της κοπής, και στη συνέχεια  βυθίζουμε το μόσχευμα  στην  ορμόνη ριζοβολίας. Τινάξτε  για να αφαιρέσετε τυχόν πλεόνασμα και τοποθετήστε το σε μια μικρή τρύπα στο χώμα. Πιέζουμε απαλά στην βάση ώστε να  στερεώσουμε τον βλαστό  και ρίχνουμε επιπλέον χώμα  το οποίο  στην συνέχεια ποτίζουμε.

Αφού τελειώσουμε,  στην περίπτωση που έχουμε χρησιμοποιήσει πλαστικό μπουκάλι κομμένο στην μέση  απλά το κουμπώνουμε ώστε να προφυλάξουμε το μοσχεύματα μας από ανέμους και να διατηρήσουμε την επιθυμητή υγρασία στο εσωτερικό του. Στην περίπτωση τώρα που έχουμε χρησιμοποιήσει γλάστρα μπορούμε να σκεπάσουμε το πάνω μέρος με ένα νάιλον  είτε με ένα κομμάτι τζαμιού. Τοποθετούμε σε μέρος  ηλιόλουστο καθώς η θερμότητα του ήλιου θα βοηθήσει τα μοσχεύματα να ριζοβολήσουν και διατηρούμε  την υγρασία  ψεκάζοντας σε ανεκτά επίπεδα. Μόλις δούμε νέους βλαστούς σημαίνει ότι η προσπάθεια μας στέφθηκε από επιτυχία.

 

—————

Πίσω