Πώς να φτιάξετε ένα pouch

2013-03-16 21:20

 

Για να μετρηθείτε (το μήκος του υφάσματος που θα χρειαστείτε):

Το pouch σας δεν θα χρειάζεται προσαρμογή, γι' αυτό πρέπει να ραφτεί στα μέτρα σας από την αρχή. Δείτε εδώ γιατί το μέγεθος έχει σημασία!

Κρατήστε τη μια άκρη της μεζούρας στον ώμο σας (στο κέντρο του ώμου, εκεί που θα ήταν η ράντα του σουτιέν σας) και φέρτε την άλλη άκρη μπροστά ως το πλάι σας. Θα τοποθετήσετε τη μεζούρα στη μέση του γοφού σας (εκεί που θα ήταν η πλαϊνή ραφή του παντελονιού σας) στο ύψος περίπου δύο δάχτυλα κάτω από τον αφαλό σας. Η μεζούρα μπροστά σας δεν χρειάζεται να είναι τεντωμένη αλλά να κάνει τη φυσική καμπύλη που θα έκανε ένα ύφασμα γύρω σας. Διπλασιάστε αυτή τη μέτρηση και προσθέστε μόνο 2-3 εκ. για τη ραφή. (Αν έχετε μετρήσει σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες δεν χρειάζεται να προσθέσετε "περιθώριο" για το μωρό σας).

Σημ.: Αν είστε έγκυος με "μικρή" κοιλιά ακόμα, όπως εγώ σ' αυτή τη φωτογραφία, μετρήστε κανονικά. Αν η κοιλιά σας είναι ήδη μεγάλη και επηρεάζει τη μέτρηση, βάλτε τη μεζούρα πάνω απ' τον όγκο της κοιλιάς, κάτω απ' το στήθος σας και συνεχίστε κανονικά!

Θα χρειαστείτε:

Ύφασμα με μήκος όσο το μετρήσατε (βλ. οδηγίες πιο πάνω), έχοντας διπλασιάσει και έχοντας προσθέσει 2 εκ. περιθώριο για τις ραφές και πλάτος περίπου 56 εκατοστά.

Το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε για το pouch σας πρέπει να είναι ανθεκτικό. Υφάσματα από παρεό δεν είναι κατάλληλα για να φτιάξετε pouch, όσο όμορφα κι αν είναι, γιατί δεν αντέχουν την πίεση που ασκείται στη ραφή. (Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το παρεό σας, μπορείτε να το κάνετε με άλλους τρόπους).
Το pouch σας θα είναι πιο άνετο αν το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε έχει μια μικρή ελαστικότητα. Το ιδανικό είναι η σύνθεσή του να είναι 97% βαμβάκι με 3% ελαστάνη.
Καλό είναι το ύφασμα που θα χρησιμοποιήσετε να μην είναι ελαστικό. Για νεογέννητα μωράκια, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πιο ελαστικό ύφασμα, αλλά θα προσέξετε να το κόψετε με τέτοιο τρόπο ώστε να "τεντώνει" κατά πλάτος και όχι κατά μήκος.

Για τις οδηγίες αυτές θα χρειαστείτε δύο τέτοια υφάσματα! Επιλέγοντας χρώματα που κάνουν αντίθεση το pouch σας θα δείχνει πολύ όμορφο όταν διπλώνετε τον ώμο

Κλωστή που να ταιριάζει ή να κάνει αντίθεση. Χρησιμοποιήστε μόνο ανθεκτικές κλωστές! Εδώ η ποιότητα έχει σημασία! Παρόλο που σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες θα κάνετε πολλές ραφές ώστε να εξασφαλίσετε ασφάλεια, καλό είναι να διαλέξετε προσεκτικά την ποιότητα όλων των υλικών σας!
Ραπτομηχανή. Δεν είναι ανάγκη να είστε επαγγελματίας! Μια απλή ραπτομηχανή κάνει! Και αν δεν έχετε, ίσως μπορείτε να καθοδηγήσετε μια μοδίστρα, ή κάποιο συγγενή σας να σας βοηθήσουν!

Πώς θα φτιάξετε το pouch σας:

 

1. Έχοντας το ύφασμα στις κατάλληλες διαστάσεις (μήκος σύμφωνα με τη μέτρησή σας συν 2 εκ. περιθώριο για τη ραφή x πλάτος 56 εκ.), τοποθετήστε τα υφάσματα μαζί το ένα πάνω στο άλλο, με τις καλές πλευρές να ακουμπάνε μεταξύ τους. (Καρφιτσώστε τα, αν χρειάζεται, για μεγαλύτερη ακρίβεια).

2. Ράψτε τα δύο υφάσματα μαζί, στις δύο μακριές πλευρές.

3. Έχετε τώρα τα δύο υφάσματα ραμμένα, καλή με καλή.

4. Περνώντας το χέρι σας μέσα γυρίστε τα ώστε να φαίνονται οι καλές πλευρές απ' έξω.

5. Μπορείτε να σιδερώσετε τις άκρες με προσοχή (διπλώνοντας ακριβώς πάνω στη ραφή) ώστε να πετύχετε μεγαλύτερη ακρίβεια στο επόμενο βήμα.

6. Στην συνέχεια γαζώστε πάνω στις άκρες (topstitch) και στις δύο μακριές πλευρές.

7. Έτσι θα φαίνονται τώρα οι μακριές πλευρές.

8. Διπλώστε τα (ραμμένα πια) υφάσματα στα δύο στη μέση (κατά πλάτος).

9. Διπλώστε ξανά στη μέση, αυτή τη φορά κατά μήκος.

10. Στην πλευρά που τα υφάσματα είναι ανοιχτά (όχι στο δίπλωμα), κόψτε μια καμπύλη, σαν ένα μισό "χαμόγελο" στην άκρη του pouch σας.

11. Ξεδιπλώστε (μία φορά) το pouch σας, ώστε να δείτε την καμπύλη ολόκληρη! Ένα χαμόγελο! 

12. Έτσι όπως είναι διπλωμένο το pouch στα δύο, ράψτε την καμπύλη, προσέχοντας να πιάνετε και τα τέσσερα στρώματα υφάσματος!

13. Η καμπύλη ραμμένη. Οι άκρες που φαίνονται μετά τη ραφή είναι αυτές που κόψατε. 

14. Ειδικά αν το ύφασμά σας είναι ελαστικό, χρησιμοποιήστε μία ραφή ζιγκ-ζαγκ ή κάποια άλλη πυκνή και σταθερή ραφή που έχει η ραπτομηχανή σας.

15. Εγώ συνήθως κάνω και μια ίσια ραφή από πάνω, για έξτρα ασφάλεια.

14. Γυρίστε τώρα το pouch σας απ' την ανάποδη, ώστε να φαίνεται η εσωτερική πλευρά. Σιδερώστε την καμπύλη, διπλώνοντας ακριβώς πάνω στη ραφή.

15. Ράψτε περίπου 1 εκατοστό από την άκρη, στην καμπύλη, "εσωκλείοντας" στην ουσία την προηγούμενη ραφή μέσα στην καινούρια. Οι κομμένες άκρες θα πρέπει τώρα να είναι "κλεισμένες" ανάμεσα στις δύο ραφές.

 

16. Η καμπύλη σας με τη ραφή.

17. Ανοίξτε το pouch σας επίπεδο. Η ραφή που φτιάξατε στο προηγούμενο βήμα θα έχει ως αποτέλεσμα να "πετάει" μια λωρίδα υφάσματος όρθια. Διπλώστε τη στη μια πλευρά και "κατεβάστε" την, ράβοντας με προσοχή. (Το αποτέλεσμα θα είναι όπως η ραφή των τζην σας στο πλάι).

 

18. Στο τελείωμα της καμπύλης για να φανεί το "κατέβασμα" της ραφής που "πετούσε" όρθια.

19. Έτσι θα φαίνεται η ραφή σας (η καμπύλη) στην εσωτερική πλευρά.

 

20. Έτσι θα φαίνεται η ραφή σας (η καμπύλη) στην εξωτερική πλευρά.

21. Συγχαρητήρια! Το Pouch σας είναι έτοιμο!

 

—————

Πίσω