Ας φτιάξουμε αγνά, φυσικά καλλυντικά

2013-04-25 22:46

 

 

Ας φτιάξουμε αγνά, φυσικά καλλυντικά

Φυσικά καλλυντικά φτιαγμένα στην ... κουζίνα μας. Απλές και πρακτικές συνταγές για να φτιάξουμε τα δικά μας, αγνά καλλυντικά.

Ενυδατικη κρέμα προσώπου: Χωρίζουμε τον κρόκο 2 αυγών και τον χτυπάμε στο μίξερ προσθέτοντας σταγόνα - σταγόνα 50 γρ. λάδι αβοκάντο και στη συνέχεια μισό κουταλάκι χυμό λεμονιού και μισό κουταλάκι ξύδι μήλου, όσα δηλαδή χρειάζεται το δέρμα, με πολύ εύκολο και γρήγορο τρόπο. Προσοχή όμως, γιατί κρατάει μόνο 2 έως 3 ημέρες.

Ενυδατικη μάσκα προσώπου: Μια άλλη γρήγορη συνταγή για ισχυρή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα: Ανακατεύουμε 1 κουταλιά γιαουρτιού. 1 κρόκο αυγού, 1 1/2 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά μαγιονέζα. Απλώνουμε σε καθαρό στεγνό δέρμα για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Κρέμα προσώπου από αμύγδαλο: Λιώνουμε στον ατμό 60 γρ. κερί μέλισσας και προσθέτουμε 250 γρ. αμυγδαλέλαιο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 100 γρ. ροδόνερο ανακατεύοντας μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου ή ευκαλύπτου.

Γαλάκτωμα σώματος από αμύγδαλα: Λιώνουμε στο γουδί 30 γρ. ξεφλουδισμένα αμύγδαλα. Στο μίξερ, προσθέτουμε στα αμύγδαλα 100 γρ. ροδόνερο, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου και στο τέλος 10 σταγόνες βενζόης (boswellia serrata). Αφήνουμε το μίγμα να σταθεί για 2 ημέρες ανακινώντας που και που και μετά σουρώνουμε.

Λάδι χεριών: Σε 50 γρ. αμυγδαλέλαιο προσθέτουμε 2 κουταλιές λάδι καλέντουλας, 3 φύλλα ευκαλύπτου αποξηραμένα. 1 φλούδα λεμονιού και 2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο. Κλείνουμε το μίγμα σε βάζο και το αφήνουμε για 15 μέρες σε σκοτεινό μέρος. Σουρώνουμε και απλώνουμε με μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.

Κρέμα χεριών: Βράζουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές κερί μέλισσας και μια χούφτα βλαστάρια από δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώνουμε, ενώ είναι ζεστό το μίγμα και προσθέτουμε 8 κουταλιές ροδόνερο.

Αλοιφή καλέντουλας : Ζεσταίνουμε 100 γρ. ελαιόλαδο και 10 γρ. κερί μελισσών σε ένα τηγάνι. Ρίχνουμε μια χούφτα άνθη καλέντουλας και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Στραγγίζουμε πριν πήξει.

Ζελ για τα χείλη: Βράζουμε σε σκεπασμένη κατσαρόλα μια χούφτα σπόρους κυδώνι u947 για 30 λεπτά. Σουρώνουμε και διατηρούμε το μίγμα στο ψυγείο.

Λάδι για τις ευρυαγγείες : Σε 50 γρ. λάδι αβοκάντο προσθέτουμε από ένα κουταλάκι αιθέριο έλαιο, απήγανο (ruta graveolens) και μαυροκούκκι (nigella damascena) και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού. Εφαρμόζουμε το βράδυ στην ευαίσθητη περιοχή.

 

—————

Πίσω