Κήπος μέσα στο διαμέρισμα

2013-04-25 23:28

 

 

Κήπος μέσα στο διαμέρισμα

Εάν ζείτε σε διαμέρισμα και θεωρείτε την απόκτηση ενός κήπου αποκλειστικό προνόμιο των μονοκατοικιών τότε σίγουρα κάνετε ένα μεγάλο λάθος. Ακόμη και μέσα σε ένα μικρό διαμέρισμα, όπου υπάρχει ένα πρόχειρο δωμάτιο ή ένα αναξιοποίητο αίθριο, μπορείτε ακολουθώντας μικρές πρακτικές συμβουλές, να δημιουργήσετε έναν καταπράσινο πυρήνα μέσα στην καρδιά του σπιτιού σας. Η ύπαρξη των φυτών συμβάλλει στο φιλτράρισμα του αέρα μέσα σε μια κατοικία γεμίζοντας τους πνεύμονές μας οξυγόνο και βελτιώνει την ψυχολογία μας αφού η εικόνα των φυτών μας χαλαρώνει, συντηρώντας ταυτόχρονα την πολύτιμη επαφή μας με τη φύση.
 

Σε διαμερίσματα με αίθριο η κατασκευή ενός κήπου είναι πιο βατή, καθώς εξασφαλίζεται εύκολα ο απαραίτητος αερισμός και ο φωτισμός του χώρου σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε τα φυτά που θα επιλεχθούν για τοποθέτηση θα έχουν όλα τα εφόδια για μια υγιή ανάπτυξη. Όμως με λίγη φαντασία και πολύ αγάπη για τη φύση μπορείτε να κάνετε μικρά θαύματα, μετατρέποντας ένα κενό και άχρηστο δωμάτιο σε ένα πρωτότυπο κήπο. Αρχικά επιλέξτε ένα δωμάτιο με ανατολικό ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό το οποίο θα έχει απαραίτητα ένα τοίχο με ανοίγματα (παράθυρα).

Ιδανική θεωρείται η περίπτωση δωματίου με γωνιακό υαλοστάσιο ώστε να διαχέεται ανεμπόδιστα ο φωτισμός στο χώρο κατά μεγάλο μέρος της ημέρας. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά όμως το δωμάτιο δεν εφάπτεται με άλλη πολυκατοικία, επενδύστε τον τοίχο που βρίσκεται στην ελεύθερη πλευρά της κατοικίας με ημιδιαφανή υαλότουβλα που απομονώνουν το χώρο χωρίς να εμποδίζουν την είσοδο φυσικού φωτισμού. Εάν και πάλι καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις δεν χαρακτηρίζει το χώρο σας, τότε αρκεί η τροποποίηση-σύνθεση των μικρών ανοιγμάτων (παραθύρων) του δωματίου σε ένα μεγάλο υαλοστάσιο, έστω κι αν αυτό καλύπτει μόνο τον ένα τοίχο  του δωματίου-κήπου σας. Επενδύστε το δάπεδο με πέτρινες πλάκες, ξύλινο δάπεδο τύπου deck, βοτσαλωτές πλάκες ή σκέτο βότσαλο, καθώς και με πρωτότυπους συνδυασμούς όλων αυτών δίνοντας στο δωμάτιο την αίσθηση ενός εξωτερικού χώρου. Συστήνεται επίσης η κάλυψη των τοίχων με διακοσμητικό τούβλο ή πέτρα σε διάφορες αποχρώσεις. Όμορφο αποτέλεσμα μεσογειακού σοκακιού αποδίδει και η επένδυση με ακατέργαστο βιομηχανικό τούβλο, το οποίο μπορείτε να περάσετε με διάφανο ματ λούστρο ή λευκή μπογιά σε όλη του την επιφάνεια ή ατημέλητα σε επιλεγμένα σημεία ώστε να δώσετε το look ενός αληθινού country style. Για την οροφή προτιμήστε την κάλυψή της με ένα ξύλινο καφασωτό από το οποίο θα κρεμάσετε ψάθινα καλάθια με λουλούδια και υφάσματα (γάζες). Για νυχτερινό τεχνητό φωτισμό επιλέξτε μεταλλικά φωτιστικά τύπου «πυροφάνι» ή μεταλλικά φαναράκια διαφόρων διαστάσεων που μπορούν να κρέμονται από την οροφή.
 

Αφού τελειώσετε με τη βασική διαρρύθμιση του χώρου, ασχοληθείτε με την επιλογή των φυτών που θα συνθέσουν το μικρό πράσινο βασίλειό σας. Τοποθετήστε μέσα σε πήλινες γλάστρες ή μεταλλικά δοχεία δέντρα όπως πορτοκαλιές, λεμονιές και ελιές, που θα διατηρηθούν στο ίδιο μέγεθος για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα χαρίσουν στο χώρο σας μια έντονη μεσογειακή ατμόσφαιρα. Υιοθετήστε κατακόκκινες και φούξια μπουκαμβίλιες για την κάλυψη των γυμνών γωνιών συνδυασμένες με κατάλευκα βότσαλα και κοχύλια. Δεν είστε υποχρεωμένοι να διαλέξετε αποκλειστικά φυτά εσωτερικού χώρου: Εποχικοί βολβοί όπως κυκλάμινα, κρίνα και νάρκισσοι σε μικρά δοχεία με χώμα, εξωτικά άνθη όπως ορχιδέα, μικρά δεντράκια, βότανα, όσπρια και μικρά φρούτα όπως φράουλες είναι όλα ευπρόσδεκτα στον τεχνητό σας κήπο αρκεί να μάθετε για αυτά και να τους δώσετε την φροντίδα που τους αξίζει. Μη διασπάτε τα φυτά σας άτακτα μέσα στο χώρο, ομαδοποιήστε τα δημιουργώντας συνθέσεις με διαφορετικά ύψη. Συνθέστε μια ατμόσφαιρα πυκνής και όμορφης βλάστησης όπου ο πράσινος διάκοσμος μαζί με τα αρωματικά λουλούδια σε έντονους χρωματισμούς θα είναι οι κυρίαρχοι και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές. Πέτρινα πεζούλια και ξύλινα ράφια μπορούν να φιλοξενήσουν χαριτωμένα μικρά γλαστράκια και ξύλινα καφάσια με μικρά φρούτα. Πήλινες γλάστρες, κιούπια και αμφορείς σε λευκό ή κεραμιδί χρώμα, ξύλινες σκάλες, μεταλλικά ποτιστήρια, κουβάδες, ξύλινα καφασωτά και αέρινα υφάσματα αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που θα συμπληρώσουν ιδανικά ένα όμορφο μεσογειακό σκηνικό.

Φυσικά από αυτό τον επίγειο παράδεισο δεν θα μπορούσε να λείπει ποτέ η ύπαρξη του ανθρώπου, καθώς αυτός ο χώρος προορίζεται αποκλειστικά για εσάς και για τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τοποθετήστε στο κέντρο του κήπου σας ή σε κάποια επιλεγμένη και ειδικά διαμορφωμένη γωνιά τον χώρο που θα κάθεστε για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τον ιδιαίτερο, ιδιωτικό, ειδυλλιακό σας κήπο. Δυο σιδερένιες ή ξύλινες καρέκλες και ένα μικρό τραπεζάκι καφενείου αρκούν για μια bistrot νότα στο κατάφυτο πλέον δωμάτιο σας. Μικρές ρομαντικές πινελιές αποτελούν τα φανάρια δαπέδου, τα αρωματικά κεριά (σε όλα τα μεγέθη και χρώματα) καθώς και φωτιζόμενες γιρλάντες από μικροσκοπικά λευκά λαμπάκια που φωτίζουν ζεστά το χώρο σας, χαρίζοντας σας στιγμές χαλάρωσης και απόλυτης ευεξίας.

Εάν το δωμάτιο έχει αναμονή εγκατάστασης για παροχή και αποχέτευση νερού, τοποθετήστε μια πέτρινη βρύση που θα συμμετέχει διακοσμητικά και λειτουργικά στο σκηνικό, εφοδιάζοντας σας με τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για την καθημερινή περιποίηση του κήπου και των φυτών σας. Όπου δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ο ανεφοδιασμός με νερό προτείνεται να γίνεται από την κοντινότερη σε απόσταση βρύση (μπάνιου ή βεράντας). Μην ξεχνάτε να αερίζετε καθημερινά το χώρο του κήπου σας και να αφήνετε ένα μέρος του υαλοστασίου σας ελαφρώς ανοιχτό και κατά τη διάρκεια της νύχτας, σε όσα διαμερίσματα καθίσταται εφικτό. Μην ξεχνάτε να φροντίζετε τακτικά τα δοχεία των φυτών σας ώστε να είναι πάντα καθαρά και όμορφα και πάνω απ’ όλα να μην ευνοείται η ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.

Δημιουργείστε τον κήπο που πάντα ονειρευόσασταν, διαμορφώνοντάς τον με πολύ αγάπη και μεράκι και φροντίστε την παραμικρή λεπτομέρεια όπως θα κάνατε με έναν φυσικό κήπο εξωτερικού χώρου. Συνθέστε λοιπόν μια μαγική «ψευδαίσθηση» και ζήστε «αληθινά»

 

—————

Πίσω