Φώναξέ το, δείξ'το, ζωγράφισέ το: 25 τρόποι για να πεις στο παιδί σου "Σ'αγαπώ"

2013-06-20 23:51
 
Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο πράγμα από το να υπενθυμίζεις στο παιδί σου πόσο σημαντικό είναι για σένα και πόσο πολύ το αγαπάς, κάθε μέρα. Δες μερικούς τρόπους για να πεις το "σ'αγαπώ" με πολλούς και διασκεδαστικούς τρόπους.
 
Είναι αλήθεια ότι, απορροφημένοι από τις καθημερινές υποχρεώσεις της οικογενειακής ζωής μας, πολλές φορές αμελούμε τα βασικά… όπως το να υπενθυμίζουμε στα παιδιά μας πόσο μοναδικά είναι για εμάς και πόσο τα αγαπάμε.
Το Cosmo.gr σε συνεργασία με το Letsfamily.gr σου παρουσιάζει 25 απλούς τρόπους για να δώσεις χρώμα στην πιο όμορφη λέξη που μπορείς να πεις στο παιδί σου: Το "Σ'αγαπώ".
 
 
 
1. Αφιερώστε χρόνο στο κάθε παιδί σας ξεχωριστά. Βγάλτε τα έξω για φαγητό, για ένα χαλαρό περίπατο, ή απλά κάντε παρέα μαζί τους και δώστε τους να καταλάβουν ότι αναγνωρίζετε την ατομικότητά τους.

 

2. Δώστε τροφή στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση τους, επαινώντας την καλή προσπάθεια και μια ολοκληρωμένη δουλειά, όχι μόνο τα αποτελέσματα.
 
3. Γιορτάστε τα καθημερινά επιτεύγματά τους. Μαγειρέψτε ένα εμπνευσμένο δείπνο, με το παιδί σας ως το τιμώμενο πρόσωπο, για να γιορτάσετε: το ότι έχασε ένα δόντι, μπήκε στην σχολική ομάδα ποδοσφαίρου, πήρε ένα «Α» σε διαγώνισμα, και πολλούς άλλους μικρούς λόγους.
 
4. Διδάξτε στα παιδιά σας να σκέφτονται θετικά, με το να είστε εσείς θετικοί. Αντί να επισημαίνετε πόσο βρώμικα είναι όταν καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, πείτε: «Μοιάζετε να είχατε μια γεμάτη και ευχάριστη ημέρα σήμερα!»
 
5. Διαβάστε τους «ακόμα ένα παραμύθι», ακόμα κι αν είναι αργά και είστε κουρασμένοι. Και μην ξεχνάτε να διαβάζετε και στα μεγαλύτερα παιδιά σας, που ξέρουν ήδη ανάγνωση. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για αγκαλιές και χάδια.
 
6. Βγάλτε έξω τα άλμπουμ φωτογραφιών και τα μωρουδιακά αναμνηστικά τους και διηγηθείτε στα παιδιά σας ιστορίες για τα πρώτα χρόνια της ζωής τους.
 
7. Υπενθυμίστε τους κάτι που σας έχουν αυτά διδάξει.
 
8. Πείτε τους πόσο υπέροχο είναι να είσαστε γονείς τους και πόσο σας αρέσει ο τρόπος που μεγαλώνουν.
 
9. Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν τα ρούχα τους. Δείχνει ότι σέβεστε την ικανότητα τους για λήψης αποφάσεων. Εκτός αυτού, θα γνωρίζουν όλοι πως δεν τα ντύσατε εσείς… ποτέ δεν θα συνδυάζατε καρό με ρίγες!
 
10. Ξαναγίνετε και εσείς παιδί. Μαζί με τα παιδιά σας φτιάξτε αγγέλους από χιόνι, βάλτε τα χέρια σας στις δακτυλομπογιές, και δημιουργήστε σαχλαμάρες με την πλαστελίνη.
 
11. Μάθετε το πρόγραμμα, τους φίλους και τους δασκάλους των παιδιών σας ώστε να μπορείτε να τα ρωτήσετε, «Μήπως κάθισες με τον Κωστή στο μεσημεριανό γεύμα σήμερα;» ή «Τι σας τραγούδησε η κα Ελένη στο μάθημα της μουσικής;» Αντί απλά: «Πως πέρασες την ημέρα σου στο σχολείο σήμερα;»
 
12. Σταματήστε να πλένετε τα πιάτα ή να μιλάτε στο τηλέφωνο και δώστε την αμέριστη προσοχή σας όταν σας μιλούν.
 

 

13. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να στρίβουν μία σβούρα, να μαγειρεύουν, ή κάντε μαζί τους κάτι που αγαπούσατε εσείς ως παιδί. Ακόμη καλύτερα, αφήστε το παιδί σας να επιλέξει κάτι νέο που μπορείτε να διδαχθείτε μαζί.
 
14. «Χαλαρώστε» ενίοτε τους κανόνες. Αφήστε τα παιδιά σας να φορέσουν τις μπότες τους και να τσαλαβουτίσουν στις λάσπες, κάτι που συνήθως θα τους λέγατε να αποφύγουν.
 
15. Δειπνήστε μαζί τους, ακόμη και αν είναι μόνο μια φορά την εβδομάδα και μοιραστείτε τα επιτεύγματά και της δικής σας εβδομάδας.
 
16. Κόψτε τα σάντουιτς τους σε σχήμα καρδιάς ή αστεριού με τα coupe pate σας για μπισκότα.
 
17. Τοποθετήστε σημειώματα αγάπης, ανέκδοτα, ποιήματα, και ενθαρρυντικά λόγια στο lunch box, το σακίδιο, ή ακόμη και δίπλα στο κρεβάτι τους (αν φεύγετε το πρωί πριν αυτά ξυπνήσουν), για να τους υπενθυμίζετε ότι τα σκέφτεστε κάθε μέρα, όλη μέρα.
 
18. Αφήστε τα παιδιά σας να κρυφακούσουν όταν τα επαινείτε σε κάποιον άλλο.
 
19. Φορέστε τα «κοσμήματα» που σας έφτιαξαν τα παιδιά σας και παραθέσετε τα έργα τέχνης τους με υπερηφάνεια σε ορατό σημείο του σπιτιού.
 
20. Προσπαθήστε να μην κάνετε όλα τα πράγματα που οι γονείς σας έκαναν και που έχετε ορκιστεί ποτέ να μην κάνετε στα δικά σας παιδιά.
 
21. Αντί να λέτε, «Το κάνεις λάθος», όταν το παιδί σας κάνει ένα λάθος, δοκιμάστε να πείτε «Γιατί δεν δοκιμάζεις με αυτόν τον τρόπο.»
 
22. Δημιουργήστε μια μυστική λέξη, σήμα, ή χειρονομία αγάπης που θα μοιράζεστε μόνο εσείς και το παιδί σας.
 
23. Θυμηθείτε να δώσετε στα παιδιά σας ένα δώρο διαρκείας: ρίζες και φτερά. Αν πιέζουν για την ανεξαρτησία τους, δεχτείτε το ως σημάδι ότι κάνατε καλή δουλειά.
 

 

24. Ξεχάστε το χθες. Ξεκινήστε τη μέρα σας με τη φρεσκάδα του νέου. Είναι μια νέα ευκαιρία να αποκτήσετε μια καλύτερη σχέση με τα παιδιά σας και να τα αγαπήσετε ξανά από την αρχή.
 

 

25. Αγκαλιάστε τα, φιλήστε τα και πείτε τους, «Σ 'αγαπώ» κάθε μέρα, χωρίς εξαίρεση. Τα παιδιά ανθίζουν μέσα σε ένα κλίμα αγάπης και το «σ’αγαπώ» αποτελεί μια τόνωση που καθημερινά χρειαζόμαστε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας!

 

—————

Πίσω